НовиниВИЩА ОСВІТА ДЛЯ МОЛОДІ ТА ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ


ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ

БОГОСЛОВСЬКИЙ ІНСТИТУТ


Чернівецький православний богословський інститут заснований у 1827 році, стійко продовжує свою духовно-просвітницьку місію ось уже 193 роки. Видатне історичне минуле як спадкоємця Греко-східного богословського інституту (1827 – 1875 рр.) та Греко-орієнтального богословського факультету (1875 – 1944 рр.) стало надійною основою нинішнього широкомасштабного розвитку як одного з провідних освітніх і науково-дослідницьких установ України у галузі православного богослов’я.


Діяльність інституту у вітчизняній освітній системі чітко регламентована статутом, затвердженим Міністерством освіти і науки України 7 листопада 2007 року (наказ No 988) /Свідоцтво про державну реєстрацію (серія АОО No708544 від 16 листопада 2007 року)/ та цілою низкою всієї необхідної установчої документації.


На цей час в інституті діє богословський факультет і факультет церковної журналістики. На богословському факультеті функціонують три кафедри: богослов’я; біблійної історії і текстології; церковної історії та мистецтва. На факультеті церковної журналістики функціонують чотири кафедри: теорії і практики церковної журналістики; видавничої справи і редагування; візантійської та новогрецької філології; комп’ютерних наук та інформаційних технологій.


Чернівецький православний богословський інститут запрошує на навчання за освітньо-науковими, науковими програмами на таких рівнях вищої освіти, що передбачають присудження відповідних ступенів вищої освіти, зокрема, освітніх ступенів – бакалавра, магістра, освітньо-наукових ступенів – доктора богослов’я, доктора мистецтва (PhD) та наукових ступенів – доктора богословських наук, доктора церковної історії, доктора канонічного права, доктора церковного мистецтвознавства.

БАКАЛАВРАТ І МАГІСТРАТУРА

 

Навчання на основі базової (9 класів) та повної (11 класів) загальної середньої освіти за бакалаврською і магістерською програмами зі спеціальностей – “православне богослов’я”, “іконописне мистецтво”, “музичне мистецтво”, “церковна журналістика”, “комп’ютерні науки та інформаційні технології”.

 

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ “ПРАВОСЛАВНЕ БОГОСЛОВ’Я (ТЕОЛОГІЯ)”


Бакалавр православного богослов’я (теології). – спеціальність “Православне богослов’я (теологія). Вчитель богословських дисциплін та предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник”. (термін навчання – 4 роки).

 

Магістр православного богослов’я (теології). – спеціальність “Православне богослов’я (теологія). Викладач богословських, філософсько-релігієзнавчих та суспільствознавчих дисциплін, предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Педагог. Психолог”. (термін навчання – 2 роки).

 

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ “ІКОНОПИСНЕ МИСТЕЦТВО”

 

Бакалавр іконописного мистецтва – спеціальність “Православне богослов’я (теологія) та іконописне мистецтво. Вчитель дисциплін у галузі мистецтвознавства. Вчитель богословських дисциплін і предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Художник-іконописець” (термін навчання – 4 роки).

 

Магістр іконописного мистецтва – спеціальність “Православне богослов’я (теологія) та іконописне мистецтво. Викладач дисциплін у галузі мистецтвознавства та основ реставрації. Викладач богословських, філософсько-релігієзнавчих та суспільствознавчих дисциплін, предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Педагог. Психолог. Художник-іконописець, реставратор. Експерт-мистецтвознавець” (термін навчання – 2 роки).

 

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ “МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО”

 

Бакалавр музичного мистецтва – спеціальність “Православне богослов’я (теологія) та музичне мистецтво. Керівник церковного хору. Вчитель церковного музичного мистецтва. Вчитель художньої культури, етики, естетики. Вчитель богословських дисциплін і предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Музикознавець” (термін навчання – 4 роки);

Магістр музичного мистецтва – спеціальність “Православне богослов’я (теологія) та музичне мистецтво. Диригент церковного хору. Викладач церковного музичного мистецтва. Викладач методики музичного навчання, музично-теоретичних і диригентсько-хорових предметів. Викладач богословських, філософсько-релігієзнавчих та суспільствознавчих дисциплін, предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Педагог. Психолог. Музикознавець” (термін навчання – 2 роки).

 

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ “ЦЕРКОВНА ЖУРНАЛІСТИКА”

 

Бакалавр церковної журналістики. Спеціальність “Церковна журналістика. Видавнича справа та редагування. Православне богослов’я. Вчитель фахових дисциплін. Вчитель предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Журналіст. Фахівець із комунікацій (зі знанням англійської, новогрецької та румунської мов) (термін навчання – 4 роки).

 

Магістр церковної журналістики. Спеціальність “Церковна журналістика. Видавнича справа та редагування. Православне богослов’я. Викладач фахових дисциплін. Викладач богословських, філософсько-релігієзнавчих та суспільствознавчих дисциплін, предметів духовно-морального спрямування. Богослов-дослідник. Журналіст. Фахівець із комунікацій (зі знанням латинської, давньогрецької, англійської, новогрецької та румунської мов) (термін навчання – 2 роки).


СПЕЦІАЛЬНІСТЬ КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

           

Бакалавр із комп’ютерних наук та інформаційних технологій – спеціальність Комп’ютерні науки та інформаційні технології. Інтелектуальний аналіз даних в комп’ютерних інформаційних системах. Інформаційні системи, технології та верстка для web. 3D-моделювання, проектування та комп’ютерна графіка. Розробка програмного забезпечення. Інженер-програміст. Фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення. (термін навчання – 4 роки).                                                                         

           

Магістр із комп’ютерних наук та інформаційних технологій – спеціальність Комп’ютерні науки та інформаційні технології. Інтелектуальний аналіз даних в комп’ютерних інформаційних системах. Системи штучного інтелекту. Комп’ютерна графіка та моделювання. Інженерія програмного забезпечення. Адміністратор системи. Інженер-програміст. Інженер з комп’ютерних систем (термін навчання – 2 роки).

 

Форми навчання: денна, заочна, екстернат і дистанційна


Прийом документів: 01 травня – 31 серпня

           

Після закінчення терміну навчання студенти отримають диплом БАКАЛАВРА/BACHELOR і МАГІСТРА/MASTER Чернівецького православного богословського інституту (європейського зразка).

           

Станом на вересень 2020 року в Чернівецькому православному богословському інституті навчається більше 300 студентів на денному та заочному відділеннях. На базі навчального закладу організовано хор, різноманітні творчі гуртки.

           

Студенти забезпечуються необхідними навчальними підручниками, довідниками, словниками, граматичними посібниками, триразовим харчуванням і житлом з усіма побутовими зручностями.

           

Нашими студентами можуть стати випускники загальноосвітніх середніх шкіл, молодші спеціалісти, бакалаври або магістри будь-яких спеціальностей.

           

Вступникам потрібно здати в канцелярію відповідні документи:

 

1.  Прохання про вступ та анкету встановленого зразка. 

2.  Копію документа про освіту. 

3. Копію документа, що посвідчує особу.

4. Копію ідентифікаційного коду.

5. 2 кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см.

6. Копію військового квитка або приписного свідоцтва.

7. Копію свідоцтва про хрещення.

 

 Матеріально-технічна база

           

У 2003 році споруджено п’ятиповерховий навчальний корпус загальною площею 1053,8 м2 за адресою 58029 м. Чернівці, вул. М. Черемшини, 10-А, де налічується 12 лекційних аудиторій і 3 спеціалізовані лабораторії. Функціонують сучасно обладнані бібліотека, актовий зал, кухня, їдальня. У навчальному закладі є дві комп’ютерні аудиторії на 45 одиниць і центр новітніх інформаційних технологій, які з’єднані локальною мережею і підключені до мережі Інтернет. Працює власна мінідрукарня, що створює умови для забезпечення ефективного викладання навчальних дисциплін.

           

У 2017 році побудований триповерховий студентський гуртожиток площею 1050 м2 за адресою вул. Краматорська, 1-В, де розміщується церква на честь Трьох Святителів, навчальні й спальні кімнати, бібліотека, читальний зал, кухня, їдальня, медпункт. Навчальні аудиторії укомплектовані комп’ютерами, об’єднаними в єдину локальну мережу, яка підключена до глобального мережевого простору Internet.


Навчально-оздоровчий комплекс в Карпатах

           

З 2018 року функціонує навчально-оздоровчий комплекс (далі – Подвір’я) інституту загальною площею 300 м2. (Урочище “Далмація”, Чернівецька обл.).

           

Подвір’я інституту – це комплекс, домінантним в якому є двоповерховий дерев’яний архітектурний ансамбль із дев’ятьма куполами. Розташований в залісненій території на високогір’ї Буковинських Карпат з неперевершеним краєвидом і чудовою панорамою розлогого зеленого осамиту полів, узлісь із цяточками гуцульських хат, неймовірної краси оприродненої вишиванки розташованого внизу села.

           

Зелені барви карпатських пагорбів і, зокрема, самої гори, на якій розміщено Подвір’я інституту, нагадують гору Фавор, що знаходиться в Палестині. У головній будівлі архітектурного комплексу розміщено невеличкий храм Преображення Господнього, кухня, трапезна, кімнати для відпочинку, окремо облаштовані спальні кімнати та санітарні зони.

            

Для оздоровлення і відпочинку, впродовж усього року, приймається і православна віруюча молодь, духовенство з усієї України. Відпочиваючі забезпечуються триразовим харчуванням і житлом з усіма побутовими зручностями.

 

Кадрове забезпечення

           

До складу професорсько-викладацької корпорації входить 18 викладачів, серед яких – 7 докторів богословських наук, 1 доктор церковного права, 2 доктори церковної історії, 1 доктор філологічних наук, 11 професорів, 6 докторів богослов’я, 1 доктор мистецтва, 7 доцентів.


Науково-педагогічні кадри є відомими спеціалістами в галузі богослов’я, мистецтвознавства та іноземних мов. Тобто більшість викладачів є докторами богословських наук, докторами церковної історії та докторами церковного права або ж докторами наук за різними світськими науковими спеціальностями.


Вища освіта для молоді

 

  Чернівецький православний богословський інститут є вищим навчальним закладом, у якому соціально незахищена та найбільш вразлива молодь, осиротілі й малозабезпечені діти, діти-сироти і напівсироти, діти, які залишилися без батьківської опіки, діти із малозабезпечених, багатодітних, неповних сімей, сімей з прийомними та усиновленими дітьми можуть безкоштовно здобути вищу освіту.

 

Наш навчальний заклад приділяє особливу увагу пошуку здібних і талановитих дітей, які не мають змоги отримати якісну освіту через відсутність матеріальних і фінансових можливостей.

 

З різних причин більшість таких дітей залишаються непоміченими в освітньому середовищі, яке відповідає їх інтелектуальному потенціалу, а тому й позбавленими можливості розвивати і примножувати даровані їм Богом здібності. 

 

Звертаємося до всіх добрих людей, сповнених істинної християнської жертовності, милосердя та любові, всіх тих, хто бажає зробити щось важливе і вагоме у своєму житті, благоприємно відзначитись у долях і серцях сотень і тисяч Богом обдарованих молодих людей, посприяти пошуку дітей, які не мають змоги отримати якісну освіту через відсутність матеріальних і фінансових можливостей. Донести до них інформацію про безкоштовне навчання в нашому інституті.

 

Просимо Вас допомогти нам у цій доброчесній справі, не відхилитись від можливості допомоги соціально незахищеним, осиротілим й малозабезпеченим дітям.

 

АСПІРАНТУРА ТА ДОКТОРАНТУРА


ПІДГОТОВКА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ І НАУКОВИХ КАДРІВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ В АСПІРАНТУРІ ТА ДОКТОРАНТУРІ

           

Прийом в аспірантуру проводиться за програмами доктора богослов’я та доктора мистецтва.


Для здобуття ступеня доктора богослов’я можуть бути зараховані особи, які закінчили вищі духовні навчальні заклади й отримали диплом магістра зі спеціальності “Православне богослов’я”, а також випускники світських вищих навчальних закладів, які здобули вищу освіту на рівні ступенів спеціаліста або магістра з інших спеціальностей. 


Для здобуття ступеня доктора мистецтва можуть бути зараховані особи, які закінчили вищі духовні та світські художні, мистецькі навчальні заклади й отримали диплом магістра зі спеціальності “Іконописне мистецтво” та “Музичне мистецтво”.


Нормативний термін навчання в аспірантурі становить три роки.

           

Прийом у докторантуру проводиться за програмами доктора богословських наук, доктора церковної історії, доктора канонічного права та доктора церковного мистецтвознавства.


За програмами доктора богословських наук, доктора церковної історії, доктора канонічного права приймаються особи, які мають науковий ступінь доктора богослов’я (кандидата богослов’я) або науковий ступінь з інших галузей наук.


За програмою доктора церковного мистецтвознавства приймаються особи, які мають науковий ступінь доктора мистецтва (кандидата мистецтвознавства) або науковий ступінь з інших галузей наук.


Нормативний строк підготовки доктора наук у докторантурі – два роки.

           

Прийом до аспірантури та докторантури проводиться на кафедри:


1) богослов’я;
2) біблійної історії і текстології; 3) церковної історії та мистецтва.

           

В інституті функціонує спеціалізована вчена рада із захисту дисертацій для здобуття наукових ступенів доктора богослов’я, доктора богословських наук, доктора церковної історії та доктора канонічного права зі спеціальності “Православне богослов’я”, доктора мистецтва та доктора церковного мистецтвознавства зі спеціальностей “Іконописне мистецтво” та “Музичне мистецтво”.

           

Після захисту наукових дисертацій аспіранти отримують диплом ДОКТОРА БОГОСЛОВ’Я зі спеціальності “Православне богослов’я”, ДОКТОРА МИСТЕЦТВА зі спеціальностей “Іконописне мистецтво” та “Музичне мистецтво”, а докторанти – дипломи ДОКТОРА БОГОСЛОВСЬКИХ НАУК, ДОКТОРА ЦЕРКОВНОЇ ІСТОРІЇ ТА ДОКТОРА КАНОНІЧНОГО ПРАВА зі спеціальності “Православне богослов’я”, ДОКТОРА ЦЕРКОВНОГО МИСТЕЦТВОЗНАВСТВА зі спеціальностей “Іконописне мистецтво” та “Музичне мистецтво” Чернівецького православного богословського інституту (європейського зразка).

 

ОСВІТА ДЛЯ ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ

 

Підготовка фахівців за екстернатною та дистанційною формою навчання здійснюється на всіх освітніх щаблях – бакалаврату, магістратури, аспірантури та докторантури.

 

Чернівецький православний богословський інститут запрошує на навчання всіх бажаючих здобути освітні ступені бакалавра та магістра зі спеціальностей “Православне богослов’я”, “Іконописне мистецтво”, “Музичне мистецтво”, “Церковна журналістика”, “Комп’ютерні науки та інформаційні технології”, наукові ступені доктора богослов’я, доктора богословських наук, доктора церковної історії та доктора канонічного права зі спеціальності “Православне богослов’я”, доктора мистецтва та доктора церковного мистецтвознавства зі спеціальностей “Іконописне мистецтво” та “Музичне мистецтво” відповідно до практично апробованих принципів і стандартів інтегративного навчання кращих вузів світу.


Екстернатна форма навчання передбачає самостійне вивчення навчальних дисциплін освітньої програми, складання підсумкових контрольних заліків у навчальному закладі.


Дистанційна форма навчання передбачає вивчення навчальних дисциплін освітньої програми за допомогою комп’ютерних і телекомунікаційних технологій, складання підсумкових контрольних заліків у навчальному закладі.

Пропоновані форми навчання мають низку переваг, серед яких: можливість у зручний час самостійно засвоювати необхідний навчальний матеріал, поповнювати й поліпшувати свої знання з усіх навчальних курсів, що вивчаються в інституті, проходити оцінювання знань в онлайн режимі. 


Теоретичний матеріал вивчається за допомогою електронних навчальних курсів, підручників, аудіо- та відеолекцій. Засвоєння практичного матеріалу здійснюється за допомогою практичних занять, диспутів і семінарів у режимі відеоконференцій.


Завдяки розробленій системі екстернатного та дистанційного навчання всі бажаючі зможуть здобути освітні ступені бакалавра, магістра, освітньо-наукові ступені доктора богослов’я, доктора мистецтва та наукові ступені доктора богословських наук, доктора церковної історії, доктора канонічного права, доктора церковного мистецтвознавства відповідно до світових освітніх стандартів.


За освітніми ступенями бакалавра, магістра, освітньо-науковими ступенями доктора богослов’я, доктора мистецтва та науковими ступенями доктора богословських наук, доктора церковної історії, доктора канонічного права, доктора церковного мистецтвознавства можуть навчатися:


• державні та громадські діячі, керівники різних установ, службовці, підприємці;

• директори і викладачі навчальних закладів, педагоги, науковці, освітяни;

• працівники культури, журналісти, письменники, художники, юристи, лікарі;

• діячі з усіх сфер суспільної діяльності та представники засобів масової інформації;

• священнослужителі та церковнослужителі;

• випускники загальноосвітніх шкіл, духовних училищ і духовних семінарій;

• викладачі дисциплін етико-морального спрямування державних навчальних закладів і церковних недільних шкіл;

• особи, які не мають можливості одержати високоякісні освітні послуги в традиційній системі освіти через професійну зайнятість, географічну віддаленість від навчальних закладів, за сімейними обставинами;

• особи з особливими потребами й особи, які мають медичні обмеження для здобуття освіти у вищих навчальних закладах із традиційними формами навчання;

• військові капелани, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, прикордонної та пенітенціарної служби;

• керівники державних органів управління різних рівнів;

• студенти, які бажають паралельно отримати іншу спеціальність;

• безробітні та особи, які бажають здобути другу освіту;

• громадяни України, які тимчасово або постійно проживають за кордоном. Україномовні громадяни зарубіжних країн.

 

ХРАМ ТРЬОХ СВЯТИТЕЛІВ

 

Розклад богослужінь

 

Воскресні та святкові дні:


700 Літургія (храм Трьох Святителів).


1700 Вечірнє Богослужіння (храм Трьох Святителів).



В недільні та святкові дні на богослужіння, яке звершується в храмі Трьох Святителів, запрошуються православні віруючі.


Віруючі можуть подавати на службу поминальні записки за здоров’я та за упокій (одноразово, або на 40 днів, півроку, 1 рік, 5 років, 10 років).

• Просте молитовне поминання за здоров’я та за упокій звершується священником під час богослужіння в храмі.

• Заказне поминання (його ще називають “Заказна Літургія” або ж подають “На проскомидію”) звершується у вівтарі священнослужителями з вийманням часточки з просфори за ім’я пом’янутого з подальшим зануренням у Чесну Кров Господа нашого Ісуса Христа в кінці повної Літургії.

“Заказну Літургію” віруюча людина може замовити особисто в будній день, для духовної допомоги у різних складних життєвих випадках.

• Невсипущий Псалтир – молитовне поминання під час цілодобового читання Псалтиря (одне ім’я згадується 1 раз на добу).

Молитовне читання Псалтиря в храмі, який замовляє людина окремо за себе, звершується кожного ранку.

Молебні та акафісти звершуються в п’ятницю за замовленням віруючих.

Приймаються сорокоусти (молитовне поминання за здоров’я та за упокій упродовж 40 днів) і поминальні записки на 12 служб.

 

Хоровий спів у храмі

 

В храмі організований молодіжний хор. Молодь може активно долучатися до хорового співу, читання на клиросі, хлопці – прислуговувати у вівтарі.

 

Окрім того, ґрунтовне засвоєння церковного богослужіння уможливлюється завдяки викладанню богослужбового уставу (структури, порядку та правил звершення церковних богослужінь), церковнослов’янської мови, церковного співу, хорового диригування, церковного співу (практикуму), постановки голосу.

 

Молодь у позабогослужбовий час вивчає різні колядки, духовні піснеспіви, релігійні музичні твори. Бере участь у духовних концертних програмах у дні великих церковних свят.


Церковного хорового співу навчають професійні та досвідченні регенти: прот. Сергій Дмитрюк, прот. Микола Мізерний, Олександр Марчук.

         

Щиросердечно запрошуємо православних віруючих у недільні та святкові дні на богослужіння в храм Трьох Святителів. 

 

ЯК ДОЇХАТИ?


1-й спосіб: маршрутний автобус № 4, вул. Садова (біля парку Т.Г. Шевченка) до початку вул. Краматорська.

2-й спосіб: маршрутний автобус № 6, вул. Садова (біля парку Т.Г. Шевченка) до кінцевої зупинки вул. Заставнянська. Звідти перейти на вулицю Краматорську.

3-й спосіб: маршрутне таксі.


За детальнішою інформацією звертатися за адресою:


58004, м. Чернівці (мікрорайон “Роша”), вул. Краматорська, 1-В (дорога до корпусу нижче будинку №1), заїзд з вул. Рибінської,


тел: (0372) 51-53-64; + 38050-204-75-30, + 38068-533-53-30.


Електронна адреса: cpbicpbicpbi@gmail.com;

http://www.cpbi.info;

VKontakte: https://vk.com/id258406645;

Facebook: https://www.facebook.com/100044769255884;

Instagram: https://www.instagram.com/institut1999/;

Twitter: https://twitter.com/cpbi1827

20 квітня, 2020